Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kép 

Kedvenc papagájom: a nimfa papagáj

Aki nem idegenkedik a madaraktól, az bizonyára tisztában van vele, hogy a papagájok mennyire kedves és okos állatok. Képesek az emberi beszéd utánzására, együtt élnek velünk, külön-külön saját személyiséggel rendelkeznek, egyszóval igazán méltóak arra, hogy kicsit ők kerüljenek a figyelem középpontjába!

 

Ha csak a papagájokról beszélnék általában, akkor nem is lenne érdemes belekezdeni. Éppúgy, mint akár a kutyáknál, a kutya, mint fogalom túl általános. Hiszen azon belül több száz fajta létezik, s mindegyik fajta más egyéniség. Hát pontosan így van ez a papagájoknál is, így kiemelnék egyet, és róla tennék ma említést. Ő pedig nem más, mint a sokak által kedvelt, nekem pedig a kedvencem, a nimfa papagáj.
Azért is éreztem úgy, hogy a nimfa legyen ma a főszereplő, mert a legtöbb helyen a hullámos papagájokat említik. Pedig igazán van mit mesélni rokonáról is, erről a bóbitás, kedves kis rikácsolós madárról.

 

A rikácsolós jelző azonban senkit ne rémisszen el, hiszen nem ez a nimfák legjellemzőbb tulajdonsága.
Kezdjük talán a legalapvetőbb dologgal, azzal, hogy mielőtt ezek a papagájok díszállat kereskedések polcaira kerültek, hogy várják a jövendőbeli gazdi érkezését, meglehetősen messze éltek és élnek néhányan ma is Magyarországtól. Eredeti származási helyükre több száz kilométert megtéve, tengeren is átkelve juthatunk el. Ez az a hely, mely a sorozatunkban korábban már szereplő erszényes kengurunak is otthont nyújt! Ugye, már rá is jöttél, hogy Ausztráliáról van szó.

 

Tehát, ha elutazol a kenguruk földjére, ott aztán rengeteg nimfa papagájjal találkozhatsz a vadonban. Itt, eredeti élőhelyükön soha nem magányosan élnek a nimfák. Vagy párban vagy pedig kisebb, szám szerint úgy 50 fős csoportokban láthatjuk őket. A párok a csoporton belül is rendkívül összetartanak. A szárazság azonban nagy úr, s ilyenkor a vízlelőhelyek közelében akár 1000 madár is összegyűlhet. Nem nagyon kedvelik a zárt erdőket ellentétben néhány rokonukkal. Ők sokkal inkább kedvelik a nyílt területeket, ahol kedvükre próbálgathatják szárnyaikat, s gyors és akrobatikus röptükkel végigpásztázhatják az egész tájat. A családalapítás a nimfák esetében nagyban függ a csapadékos időszaktól, de rendszerint az ősz számukra a legideálisabb évszak a fiókák kiköltésére.

 

Ausztráliából most jöjjünk haza, és lássuk a hazánkban élő nimfa papagájokat is. Ha a nimfa papagáj mellett döntesz, biztosan érdekel, hogy ezek a színes madarak akár a 15-17 éves kort is megérik. Így biztos, hogy sokáig élvezheted a társaságukat! Méretük a fejük búbjától a farkuk végéig 30-35 centiméter közötti, testsúlyuk pedig 70 és 100 g között mozog. Vicces a hasonlat, de éppen olyan nehezek, mint 10 dkg gépsonka, amit a boltban vásárol anyukád. Éppen ezért, mivel ilyen könnyűek, törékenyek is, mint bármelyik madár, fontos tehát, hogy óvatosan bánj velük, ne szorítsd meg soha túlzottan őket, mert nem valószínű, hogy túlélik szegénykék.

 

A leggyakoribb színváltozatuk a szürke-fehér-sárga, piros kis pöttyel a szem alatt. Ez teszi kicsit viccessé a nimfákat, olyan, mintha pirospozsgás lenne az arcocskájuk. A színekhez visszatérve előfordul - ez azonban ritkaságnak számít - a teljesen citromsárga színváltozat is, esetleg egy kis fehérrel keverve, de a piros folt róluk sem hiányozhat. Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy a te madarad fiú-e vagy lány, a következőképpen döntheted el!

 

A tojó homloka, feje teteje, pofa- és toroktájéka szürkéssárga, a fültájékon lévő piros folt kevésbé élénk, bóbitájában több a szürke. S ha úgy döntesz, hogy szeretnél pici nimfákat is, és persze a szülők is adva vannak hozzá, akkor szerezz egy 25x25x50 centiméteres faodút, amin a nyílás legyen 7-8 centiméter átmérőjű. A papa és a mama felváltva fogják költeni a tojásokat, s ráadásul a fiókákat is együtt nevelik majd.
A nimfa papagájokat sokan ajánlják lakásba, mondván, hogy nem hangos madár. Nos, én ezzel egy kicsit vitába szállnék, hiszen nekem is van egy édes nimfa papagájom, és be kell vallanom, nem egyszer ébresztett a drága az első napsugár megjelenésekor aranyos kis visítós hangjával.

 

nnek ellenére nem adnám semmiért, hiszen kedves és nagyon bájos szokásai vannak. Nem kis türelem megszelídíteni, de ha sikerül, nem tudod levakarni magadról. Kifejezetten igényli az ember társaságát, ott akar lenni, ahol a gazdi, szereti mindenbe beleütni a csőrét. Mivel nagy a mozgásigénye, ajánlatos minden nap kiengedni a lakásban, hogy kiegyensúlyozott madárka lehessen.
S még regéket mesélhetnék róla és a szokásairól, ahhoz viszont sok oldalt kellene teleírnom. Ha kíváncsi vagy rá, és persze felelősséggel tudsz gondoskodni róla, a legegyszerűbb, ha kérsz egyet a szüleidtől, s magad tapasztalod meg ennek a papagájfajtának az igazi személyiségét!